Jeg liker å gå med kniv, det være seg en Mora kniv, folde kniv, lommekniv eller rett og slett bare en skikkelig god tur kniv.

Grunnen til dette skyldes nok mange ting, men først og fremst at jeg er oppvokst på bygda i Aust Agder der det var mer eller mindre vanlig å ha kniv på seg, og for det andre har mitt yrkesvalg gjort at jeg alltid har hatt en kniv tilgjengelig i min høyre “kniv lomme” på kjeledressen eller i arbeidsbuksen min. Dette har resultert i at jeg bruker kniv til nesten “alt”, og jeg griper fremdeles automatisk etter kniven på høyre lår når det er noe jeg trenger kniv til, hjemme eller på jobb.

Min første skikkelige kniv var en flott kniv, men med et noe spesielt knivblad etter min smak, det var en Brusletto Hunter . Hvor denne kniven ble av og hvorfor jeg ikke fremdeles har den med meg vet jeg ikke.

En skikkelig kniv nummer to var en gave fra en butikk der jeg jobbet i feriene, en dag i uken og hver lørdag i et par tre år. Butikken het Sam Tobiasens Eft. og befant seg i Lillesand sentrum, lokalet er i dag en Cafe 🙂 Det var Disponent Sigmund Hauge som ordnet det slik at jeg fikk denne gaven når jeg sluttet hos Sam Tobiasens Eft., grunnen til at jeg sluttet var at jeg hadde fått min første fulltids stilling som Youngmann ombord på danskebåten MS Borgen hos Fred. Olsen Lines i Kristiansand. Denne kniven ble desverre mistet på en HV Øvelse på Rennesøy i Rogaland for mange år siden…

Det er en kniv til som jeg husker spesiellt godt, det er en kniv laget av en lokal knivmaker hjemme på Birkeland, denne kniven fikk jeg til min konfirmasjon av min Tante og Onkel. (bildet under, ja, den trenger sårt noe velikehold 😉

Håndverk fra Birkeland.
En skikkelig god turkniv fra Helle.


Den siste kniven jeg setter stor pris på (men som jeg har dessverre har behandlet litt for hardt 😉 er en Samekniv som jeg kjøpte når min datter og jeg kjørte Norge på langs i 2015.

Jeg hadde et bilde av plassen/butikken der jeg kjøpte denne, men det ser ut til at det er blitt slettet sammen med min Google konto. Jeg mener og tror at det var hos Knivsmed Strømeng AS at jeg kjøpte denne kniven samtidig som min kjære datter kjøpte seg en Viking ring.

Samekniven min, litt mishandlet …


Poenget:

Det blir fort mye fjas og en del omveier når jeg skal fortelle noe, men poenget med dette innlegget er egentlig….. (en ny liten omvei kommer nå 😉


Jeg har jobbet som sjømann, på skipsverft, offshore, på større bygg og anleggs prosjekter og på større mekaniske verksteder hele mitt litt liv, frem til 2013, da begynte jeg å jobbe på kontoret… Livet ble aldri det samme etterpå, mulig at det kommer mer om det en annen gang;-)

Ok Ok OK, bakgrunnen for dette innlegget er at jeg flere ganger i den senere tid har måttet lete etter en kniv for å åpne pakker mm.

Og det som nylig har trigget min lyst til å kjøpe meg en ny foldekniv er er en av mine 5-6 favoritter på YouTube, Peter McKinnon

Mr. Peter McKinnon

Jeg bruker i dag en Leatherman og en Victorinox Swiss Army kniv. Leatherman mest på grunn av tangen med tanke på varme bålkjeler mm., og min kjære Swiss Army kniv for alt annet, pinsett, saks, tannpirker også videre 🙂


Men det jeg tenkte på nå er om det er mulig å kunne bære en foldekniv lovlig til hverdagsbruk slik vi gjorde før, men hvis jeg tolker loven riktig, så er faktisk ikke det mulig!

Lov om straff (straffeloven):

§ 189. Ulovlig bevæpning på offentlig sted

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som på et offentlig sted forsettlig eller grovt uaktsomt har med

a)skytevåpen,

b)luft- og fjærvåpen,

c)våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, eller

d)skytevåpen som etter våpenloven 9. juni 1961 nr. 1 § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart.

På samme måte straffes den som på et offentlig sted bærer kniv eller lignende skarpt redskap som er egnet til å påføre noen en kroppskrenkelse.

Forbudet i første og annet ledd gjelder ikke skytevåpen, kniv eller annet redskap som brukes til, bæres eller medbringes i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål.

Tilføyd ved lov 7 mars 2008 nr. 4, endret ved lov 19 juni 2015 nr. 65.

Jeg har lyst til å handle meg en lignende kniv som den i bildet under, men jeg tror det er bortkastet hvis jeg ønsker å bruke den som “hverdagskniv”.

Paraframe I 
Paraframe I 


Så poenget er rett og slett at jeg må greie meg med de jeg har, og det er meget mulig at noen av de vil bli båret på offentlig plass uten at jeg kommer til å være veldig bekymret av den grunn.

3 kommentarer

  1. Har også lyst å handle flere kniver. Tror max lenge tillat på offentlig sted er 13cm bladlengde, men så lenge det er i regi av friluft/natur så kan du bære så lang kniv du vil.
    PS! Er ikke helt sikker på dette, så jeg drar ikke på Kiwi med øks og kniv.. Hehe

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s