R-verdi på liggeunderlag


Det hjelper lite med en god sovepose hvis kulden kommer opp igjennom liggeunderlaget ditt.

JJ

R-verdien på liggeunderlag gjenspeiler isoleringsevnen og forteller deg hvor godt liggeunderlaget isolerer mot bakken du ligger på.

Hentet fra Therm-a-Rest:

Fra https://www.thermarest.com

Jeg har brukt det gode gamle Bamse/Mammut som har en R-verdi på 3,5 Dette er jo et meget annvendelig liggeunderlag, men det må rulles opp og det tar mye plass, og det er heller ikke et liggeunderlag som gir noe særlig komfort i forhold til flere av de andre. Så for meg er dette blitt et dagstur underlag som jeg slenger på bakken der vi skal kose oss en liten stund før vi går videre. Det trekker ikke vann og er utrolig slitesterkt, så til hverdagsbruk så er det helt perfekt.

Jeg har faktisk også brukt det som “bunn” i forteltet før jeg kjøpe meg bunnduk 🙂

Bamse/Mammut

Gode “gamle” Bamse fra Mammut i bruk.

Mitt neste liggeunderlag kjøpte jeg brukt av en kompis, og det ble en helt ekstrem oppgradering, liggeunderlaget var et Exped DownMat 7 med en R-verdi på 5,9 som betyr at det faktisk kan brukes ned til minus 24 °c. Dette er et oppblåsbart liggeunderlag som også er fylt med dun. Og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg tror ikke at det er mulig å oppnå bedre komfort på et liggeunderlag. Sover du ikke godt her så kan du ikke skylde på liggeunderlaget. Det gir en fantastisk komfort og anbefales på det varmeste. Jeg gikk bort fra dette på grunn av plassen det krever og litt på grunn av vekten, men jeg kommer aldri til å ligge så godt igjen tror jeg 🙂

Exped DownMat 7

Hentet fra: http://www.exped.com

R-Verdi Tabell

R-Verdi0,71,52,12.93,244,65,98
Temperatur °C1182-2-5-11-15-24-38

Det skal sies at jeg ikke er en vintercamper, og soveposen min blir fort for kald når det kryper ned mot minus 5°c, så jeg går helst ut når det er pluss grader ute.

Den løsningen jeg har valgt har jeg valgt av flere ulike årsaker.

Jeg har nå et «trekkspill» liggeunderlag fra Therm-a-Rest som heter Z-lite Sol, dette henger alltid på utsiden av sekken og brukes på samme måte som jeg gjorde med det gamle Bamse underlaget når jeg er på teltturer, Denne løsningen har jeg valgt for kunne hatt et underlag til å ligge på på utsiden av teltet uten å være redd for at det går hull på det, og for å øke R-verdi og liggekomfort i teltet. Pluss at det oppblåsbare liggeunderlaget fra Exped da får en ekstra beskyttelse mot pungtering.
R-verdien på Therm-a-Rest underlaget mitt er 2, og på mitt Exped er den 3,3 Dette gir en samlet R-verdi på 5,3 som betyr at jeg kan ligge ut i -20 °c uten at det er noe problem med kulde gjennomslag fra bakken. Hver for seg så hadde det gjerne blitt litt snaut med R-verdien, men samlet så er ikke dette noe problem.

Sånn som liggeunderlaget er festet på sekken så gir det faktisk en god støtte slik at sekken “står”.

Litt dårlig bilde, men det var ikke så mange å velge mellom.

Jeg var også innom et Therm-a-Rest NeoAir som var utrolg lite og lett, men det var utrolig tynt, og fryktelig glatt. Og med hund i teltet så var du så nervøs for å pungterer det at det ble et stress moment. Derfor ble det solgt til en på jobben som reiser alene og ikke har noen utfordringer i så måte. Jeg solgte faktisk også mitt Exped DownMat 7 til en kollega.

Jeg legger inn litt data om liggeunderlagene mine i bunnen her, og ønsker også skryte litt av Exped sin løsning der de har lappesaker i «lokket» på pakkeposen til underlaget.
Bildet under er av mitt Exped Synmat HL MW der jeg også har pakket pute og blåsepose ned i pakkeposen til undelaget.

Lite og lett å få i sekken.

Data om «trekkspill» liggeunderlag fra Therm-a-Rest Z-lite Sol:

Lengde / Bredde: 183 cm x 51 cm

Tykkelse: 2 cm

Pakkmål: 51 cm x 13 cm x 14 cm

Vekt: 410 gram

R-verdi: 2,0Data om Exped Synmat HL MW:

Lengde / Bredde: 183 cm x 65 ved skuldre og 42 cm ved føttene.

Tykkelse: 7 cm

Pakkmål: ca 25 cm i lengde og 11 cm i diameter. (se bilde)

Vekt: 440 gram

R-verdi: 3,3


Og til slutt en liten videosnutt uten noen særlig sammenheng, men den viser soveplassen i teltet vårt.

Ikke relatert til posten.

Hekta På Tur har en bra side om liggeunderlag, trykk på knappen til høre for å komme til Hekta På Tur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s